
Uszlachetnianie
Po otrzymaniu zamówienia klienta każdą partię poddajemy procesowi uszlachetniania, czyli sortowania, przebierania i osiewania, a także ewentualnie grysowania, mieszania, mielenia oraz konfekcjonowania. Potrzebne rodzaje suszu są pobierane z magazynu w żądanej ilości i transportowane na taśmę inspekcyjną, na której następuje separacja manualna części wyrobów niezgodnych ze specyfikacją, z uwagi na barwę, przypalenia itd. Następnie wyrób podawany jest do sortownika mechanicznego, gdzie zostają oddzielone frakcje niepożądane – pod –i nadwymiarowe. W dalszej kolejności towar sprawdzany jest przez sortownik bichromatyczny SORTEX Z+ (z wyłączeniem ziół i pora), potem trafia na taśmę inspekcyjną, przechodzi przez magnesy i wykrywacz metalu. Dzięki kamerom o najwyższej rozdzielczości SORTEX Z+ może wykrywać, a następnie odrzucać, produkty z chociażby najdrobniejszymi wadami. Ten czterokanałowy sorter z modułem kształtu swoją skuteczność zawdzięcza kamerom z czujnikami światła widzialnego o rozdzielczości 2048 pikseli. Już defekt o wielkości 1 piksela może zostać wykryty i spowodować odrzucenie niedoskonałego kawałka z wyrobu zgodnego. Susz warzywny po sortowaniu może być podany bezpośrednio do pakownia. Przesortowany produkt może też być kierowany do grysownika, w którym następuje proces rozdrabniania. W dalszej kolejności wyrób trafia na sita wibracyjne, aby uzyskać frakcje suszu o zdefiniowanym rozdrobnieniu. Następnym etapem jest detektor metali, który ma za zadanie wyeliminować elementy metalowe, również nieferromagnetyczne oraz nierdzewne.
Po wymieszaniu do uzyskania jednorodnego produktu partia jest konfekcjonowana i ważona. Ten wielostopniowy system uszlachetniania i kontroli jakości gwarantuje, że wyrób jest bezpieczny a jego jakość powtarzalna.

Ten wielostopniowy system uszlachetniania i kontroli jakości gwarantuje, że wyrób jest bezpieczny a jego jakość powtarzalna.