Zapraszamy do odwiedzenia naszego stoiska #4.2L43 podczas targów FIE we Frankfurcie w dniach 19-21.11.2024

Suszenie warzyw i ziół

Suszenie powietrzem jest procesem w którym, poprzez działanie gorącego powietrza, bez użycia środków chemicznych, ze świeżych warzyw odparowana zostaje woda do poziomu zapewniającego im trwałość. Jest to tzw. dehydratacja. Susze warzywne mają zbliżoną zawartość soli mineralnych i witamin do warzyw świeżych.

Po usunięciu z nich wody następuje koncentracja suchej masy a tym samym kumulacja wartości energetycznych, węglowodanów, błonnika, soli mineralnych a nawet niektórych witamin. Łagodna obróbka termiczna w odpowiedniej dla danego produktu temperaturze oraz czasie, pozwala na zachowanie walorów organoleptycznych warzyw suszonych często podnosząc je poprzez ukształtowanie charakterystycznego smaku i aromatu.

Stosowana przez nas technologia suszenia produktów należy do najstarszych i najpopularniejszych metod konserwowania. Nasz nowoczesny park maszynowy umożliwia dopasowanie się do zróżnicowanych potrzeb klienta.

Przykładowy przebieg procesu suszenia marchwi i buraka

Dostawy świeżych warzyw gromadzone są na składowisku surowca dziennego przerobu. Ze składowiska, warzywa transportowane są do kosza wywrotnicy, skąd system taśmociągów dostarcza je do płuczko-odkamieniaczy, w których z warzyw usunięte zostają resztki ziemi roślinnej, kamieni i innych zanieczyszczeń.

Następnie obmyte i pozbawione kamieni warzywa podawane są do taśmociągu dozującego i oparzaczy parowych, w których para pod ciśnieniem zmiękcza naskórek i wierzchnią warstwę warzyw.

Oparzony produkt trafia do obieraczek płuczkowych. Tu następuje otarcie naskórka i mycie. Oczyszczone warzywa transportowane są na taśmę inspekcyjną do ręcznego doczyszczania. W dalszej kolejności surowiec podawany jest bezpośrednio do kolejnych płuczko-odkamieniaczy, krajalnic, i do obróbki cieplnej w blanszownikach umieszczonych bezpośrednio przed suszarniami.

Zblanszowany surowiec przekazywany jest do komór suszarniczych na okres od 5 do 11 godzin, gdzie poddawany jest działaniu gorącego powietrza o temperaturze od 40 do 95°C.
Wysuszona krajanka kierowana jest na sortownik przenośnikami taśmowymi. Tu następuje oddzielenie frakcji drobnej, prawidłowej i grubej.

Wysortowane frakcje pakowane są w worki papierowe z wkładką wewnętrzną z mikrotermu lub polietylenu, ważone na wadze elektronicznej, sprawdzane magnesami oraz detektorem metali.

Po sprawdzeniu i oznakowaniu worki są transportowane do magazynu.

Suszarnia Warzyw Jaworski posiada certyfikaty:
Adres

ul. Łódzka 41, Bramki 05-870 Błonie

Social media

Linked In Dołącz do nas

Strona korzysta z plików cookies i innych technologii automatycznego przechowywania danych do celów statystycznych i realizacji. Korzystając z naszej strony, bez zmiany ustawień przeglądarki, będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji na temat zarządzania plikami cookies znajdziesz w Polityce cookies.

Suszarnia Warzyw Jaworski
Spółka Akcyjna Spółka Komandytowa

Kontakt

+48 22 725 60 02

suszarnia@jaworski.com.pl

ul. Łódzka 41, Bramki
05-870 Błonie, Polska