Suszenie

Suszenie powietrzem jest procesem w którym, poprzez działanie gorącego powietrza, bez użycia środków chemicznych, ze świeżych warzyw odparowana zostaje woda do poziomu zapewniającego im trwałość. Jest to tzw. dehydratacja. Susze warzywne mają zbliżoną zawartość soli mineralnych i witamin do warzyw świeżych.

Po usunięciu z nich wody następuje koncentracja suchej masy a tym samym kumulacja wartości energetycznych, węglowodanów, błonnika, soli mineralnych a nawet niektórych witamin. Łagodna obróbka termiczna w odpowiedniej dla danego produktu temperaturze oraz czasie, pozwala na zachowanie walorów organoleptycznych warzyw suszonych często podnosząc je poprzez ukształtowanie charakterystycznego smaku i aromatu.

Stosowana przez nas technologia suszenia produktów należy do najstarszych i najpopularniejszych metod konserwowania. Nasz nowoczesny park maszynowy umożliwia dopasowanie się do zróżnicowanych potrzeb klienta.

, Suszenie, Suszarnia Warzyw Jaworski , Suszenie, Suszarnia Warzyw Jaworski , Suszenie, Suszarnia Warzyw Jaworski , Suszenie, Suszarnia Warzyw Jaworski , Suszenie, Suszarnia Warzyw Jaworski , Suszenie, Suszarnia Warzyw Jaworski , Suszenie, Suszarnia Warzyw Jaworski , Suszenie, Suszarnia Warzyw Jaworski , Suszenie, Suszarnia Warzyw Jaworski

Przebieg procesu suszenia warzyw

Dostawy świeżych warzyw gromadzone są na składowisku surowca dziennego przerobu. Ze składowiska, warzywa transportowane są do kosza wywrotnicy, skąd system taśmociągów dostarcza je do płuczko-odkamieniaczy, w których z warzyw usunięte zostają resztki ziemi roślinnej, kamieni i innych zanieczyszczeń.

Następnie obmyte i pozbawione kamieni warzywa podawane są do taśmociągu dozującego i oparzaczy parowych, w których para pod ciśnieniem zmiękcza naskórek i wierzchnią warstwę warzyw.

Oparzony produkt trafia do obieraczek płuczkowych. Tu następuje otarcie naskórka i mycie. Oczyszczone warzywa transportowane są na taśmę inspekcyjną do ręcznego doczyszczania. W dalszej kolejności surowiec podawany jest bezpośrednio do kolejnych płuczko-odkamieniaczy, krajalnic, i do obróbki cieplnej w blanszownikach umieszczonych bezpośrednio przed suszarniami.

Zblanszowany surowiec przekazywany jest do komór suszarniczych na okres od 5 do 11 godzin, gdzie poddawany jest działaniu gorącego powietrza o temperaturze od 40 do 95°C.
Wysuszona krajanka kierowana jest na sortownik przenośnikami taśmowymi. Tu następuje oddzielenie frakcji drobnej, prawidłowej i grubej.

Wysortowane frakcje pakowane są w worki papierowe z wkładką wewnętrzną z mikrotermu lub polietylenu, ważone na wadze elektronicznej, sprawdzane magnesami oraz detektorem metali.

Po sprawdzeniu i oznakowaniu worki są transportowane do magazynu.

Adres

ul. Łódzka 41, Bramki 05-870 Błonie

Social media

Linked In Dołącz do nas

Strona korzysta z plików cookies i innych technologii automatycznego przechowywania danych do celów statystycznych i realizacji. Korzystając z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki będą one zapisane w pamięci urządzenia, więcej informacji na temat zarządzania plikami cookies znajdziesz w Polityce cookies.