Zapraszamy do odwiedzenia naszego stoiska #7A-220 podczas targów Interzoo w Norymberdze w dniach 7-10.05.2024

Sterylizacja parowa

Proces sterylizacji parowej przeprowadzany jest usługowo w naszej firmie od 1999 roku, przy użyciu w pełni profesjonalnej i nowoczesnej linii technologicznej. Świadczymy usługi w dziedzinie sterylizacji przypraw, ziół, suszonych warzyw oraz grzybów. Także produkty, które mamy w ofercie, mogą być wysterylizowane na życzenie klienta. Sterylizacja parowa jest to proces technologiczny polegający na niszczeniu mikroorganizmów, przy jednoczesnym zachowaniu właściwości organoleptycznych surowców. Czynnikiem sterylizującym jest nasycona para wodna w nadciśnieniu, o temperaturze od 120°C. Sterylizacja parowa osiąga efekt jeśli para oddziałuje na sterylizowany towar przez określony czas, od 15 do 60 sekund. System sit, dobieranych indywidualnie w zależności od rodzaju i stopnia zanieczyszczenia surowca, ma na celu odseparowanie zanieczyszczeń typu piasek i łodyżki. Dzięki zainstalowanym magnesom i metal detektorowi eliminowane są również ferromagnetyki. Po sterylizacji produkt ma bardziej intensywny kolor (efekt umycia parą). Specyfika procesu pozwala na regulację wilgotności. W zależności od wymagań klienta możliwe jest jej znaczne obniżenie.

Osiągnęliśmy biegłość i pełne zrozumienie zagadnienia sterylizacji parowej, co pozwoliło nam, jako jednym z nielicznych, na przeprowadzanie procesu sterylizacji parowej cebuli, która jest wyjątkowo trudnym produktem, ze względu na dużą zawartość cukru. Sterylizacja parą wodną pod ciśnieniem jest metodą optymalną ze względu na skuteczność oraz naturalny charakter. Proces ten w Europie i na świecie stał się standardem obróbki surowców przyprawowych.

Przebieg procesu sterylizacji parowej

 

Produkt pobrany z magazynu wsypywany jest do podajnika, na którym zamontowane jest sito. Jest to pierwszy etap przesiewania towaru, który pozwala na odsianie największych ciał obcych.

Następnie poprzez śluzę surowiec podawany jest do sterylizatora. Przy wylocie z podajnika zamontowany jest magnes, który eliminuje ferromagnetyki znajdujące się w towarze. Do sterylizatora wtryskiwana jest nasycona para wodna pod odpowiednim ciśnieniem, od 0,16 do 0,60 bar, oraz temperaturą, od 120 do 400°C. Parametry sterylizacji dobieramy bazując na naszym doświadczeniu, w zależności od rodzaju i stopnia zanieczyszczenia produktu. Produkt przebywa w sterylizatorze od 15 do 60 sekund.

W dalszej kolejności surowiec odprowadzany jest śluzą do pierwszej z dwóch suszarek, gdzie strumień gorącego powietrza usuwa nadmiar wilgoci spowodowany działaniem gorącej pary. W tym momencie procesu sterylizacji następuje odseparowanie najdrobniejszych części produktu i piasku.

Wilgotność produktu obniżamy w dwóch etapach, wykorzystując kolejno dwie suszarki, gdzie temperatura powietrza używanego do osuszenia wynosi około 80°C. Dzięki temu ubytek olejków eterycznych sterylizowanego towaru jest minimalny.

Wysuszony produkt podawany jest następnie do chłodziarki, gdzie następuje jego wychłodzenie w strumieniu zimnego powietrza o temperaturze około 10°C. W chłodziarce, analogicznie jak w suszarkach, następuje odsiewanie najdrobniejszych części produktu i piasku.

Za chłodziarką zainstalowane jest jeszcze jedno sito wibrujące, którego rozmiar dobierany jest w zależności od rodzaju towaru poddawanego procesowi sterylizacji. Aby zapobiec ponownemu rozwinięciu się bakterii, towar jest od nowa pakowany w papierowe worki z foliową wkładką. Do każdej partii dołączany jest tzw. raport z przebiegu procesu, a także certyfikat jakościowy, w którym gwarantujemy zgodność towaru z polską normą.

Adres

ul. Łódzka 41, Bramki 05-870 Błonie

Social media

Linked In Dołącz do nas

Strona korzysta z plików cookies i innych technologii automatycznego przechowywania danych do celów statystycznych i realizacji. Korzystając z naszej strony, bez zmiany ustawień przeglądarki, będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji na temat zarządzania plikami cookies znajdziesz w Polityce cookies.

Suszarnia Warzyw Jaworski
Spółka Akcyjna Spółka Komandytowa

Kontakt

+48 22 725 60 02

suszarnia@jaworski.com.pl

ul. Łódzka 41, Bramki
05-870 Błonie, Polska