Nasz innowacyjny produkt
- niskotłuszczowa cebula smażona
Przebieg procesu suszenia warzyw
Dostawy świeżych warzyw gromadzone są na składowisku surowca dziennego przerobu.

Ze składowiska, warzywa transportowane są do kosza wywrotnicy, skąd system taśmociągów dostarcza je do płuczko-odkamieniaczy, w których z warzyw usunięte zostają resztki ziemi roślinnej, kamieni i innych zanieczyszczeń.

Następnie obmyte i pozbawione kamieni warzywa podawane są do taśmociągu dozującego, a w dalszej kolejności do oparzaczy parowych, w których para pod ciśnieniem zmiękcza naskórek i wierzchnią warstwę warzyw.

Sparowany produkt trafia do obieraczek płuczkowych. Tu następuje otarcie naskórka i mycie. Oczyszczone warzywa transportowane są na taśmę inspekcyjną do ręcznego doczyszczania.

W dalszej kolejności surowiec podawany jest bezpośrednio do kolejnych płuczko-odkamieniaczy, do krajalnic, i do obróbki cieplnej w blanszownikach umieszczonych bezpośrednio przed suszarniami.

Zblanszowany surowiec przekazywany jest do komór suszarniczych na okres od 5 do 11 godzin, gdzie poddawany jest działaniu gorącego powietrza o temperaturze od 40 do 95°C.

Wysuszona krajanka kierowana jest na sortownik przenośnikami taśmowymi. Tu następuje oddzielenie frakcji drobnej, prawidłowej i grubej.

Wysortowane frakcje pakowane są w worki papierowe z wkładką wewnętrzną z mikrotermu lub polietylenu, ważone na wadze elektronicznej, sprawdzane magnesami oraz detektorem metali.

Po sprawdzeniu i oznakowaniu worki są transportowane do magazynu.

SedexKosherTUVFSSC_22000
Suszarnia Warzyw Jaworski Spółka Akcyjna Spółka Komandytowa | Jaworski Vegetable Drying Plant
Realizacja: Progressiva
Wszelkie prawa zastrzeżone © 2018