
Przebieg procesu suszenia warzyw
Dostawy świeżych warzyw gromadzone są na składowisku surowca dziennego przerobu.
Ze składowiska, warzywa transportowane są do kosza wywrotnicy, skąd system taśmociągów dostarcza je do płuczko-odkamieniaczy, w których z warzyw usunięte zostają resztki ziemi roślinnej, kamieni i innych zanieczyszczeń.
Następnie obmyte i pozbawione kamieni warzywa podawane są do taśmociągu dozującego, a w dalszej kolejności do oparzaczy parowych, w których para pod ciśnieniem zmiękcza naskórek i wierzchnią warstwę warzyw.
Sparowany produkt trafia do obieraczek płuczkowych. Tu następuje otarcie naskórka i mycie. Oczyszczone warzywa transportowane są na taśmę inspekcyjną do ręcznego doczyszczania.
W dalszej kolejności surowiec podawany jest bezpośrednio do kolejnych płuczko-odkamieniaczy, do krajalnic, i do obróbki cieplnej w blanszownikach umieszczonych bezpośrednio przed suszarniami.
Zblanszowany surowiec przekazywany jest do komór suszarniczych na okres od 5 do 11 godzin, gdzie poddawany jest działaniu gorącego powietrza o temperaturze od 40 do 95°C.
Wysuszona krajanka kierowana jest na sortownik przenośnikami taśmowymi. Tu następuje oddzielenie frakcji drobnej, prawidłowej i grubej.
Wysortowane frakcje pakowane są w worki papierowe z wkładką wewnętrzną z mikrotermu lub polietylenu, ważone na wadze elektronicznej, sprawdzane magnesami oraz detektorem metali.
Po sprawdzeniu i oznakowaniu worki są transportowane do magazynu.
Ze składowiska, warzywa transportowane są do kosza wywrotnicy, skąd system taśmociągów dostarcza je do płuczko-odkamieniaczy, w których z warzyw usunięte zostają resztki ziemi roślinnej, kamieni i innych zanieczyszczeń.
Następnie obmyte i pozbawione kamieni warzywa podawane są do taśmociągu dozującego, a w dalszej kolejności do oparzaczy parowych, w których para pod ciśnieniem zmiękcza naskórek i wierzchnią warstwę warzyw.
Sparowany produkt trafia do obieraczek płuczkowych. Tu następuje otarcie naskórka i mycie. Oczyszczone warzywa transportowane są na taśmę inspekcyjną do ręcznego doczyszczania.
W dalszej kolejności surowiec podawany jest bezpośrednio do kolejnych płuczko-odkamieniaczy, do krajalnic, i do obróbki cieplnej w blanszownikach umieszczonych bezpośrednio przed suszarniami.
Zblanszowany surowiec przekazywany jest do komór suszarniczych na okres od 5 do 11 godzin, gdzie poddawany jest działaniu gorącego powietrza o temperaturze od 40 do 95°C.
Wysuszona krajanka kierowana jest na sortownik przenośnikami taśmowymi. Tu następuje oddzielenie frakcji drobnej, prawidłowej i grubej.
Wysortowane frakcje pakowane są w worki papierowe z wkładką wewnętrzną z mikrotermu lub polietylenu, ważone na wadze elektronicznej, sprawdzane magnesami oraz detektorem metali.
Po sprawdzeniu i oznakowaniu worki są transportowane do magazynu.





Suszarnia Warzyw Jaworski Spółka Akcyjna Spółka Komandytowa | Jaworski Vegetable Drying Plant
Realizacja: Progressiva
Wszelkie prawa zastrzeżone © 2019
Realizacja: Progressiva
Wszelkie prawa zastrzeżone © 2019